Online Demokrácia ACTIVITY

Játékos kreatív verseny középiskolásoknak

Szeretnéd személyesen is megtapasztalni, hogyan működik a társadalom, és te mit tudsz tenni benne? Meg akarod tudni, mire vagy képes, és mit nyerhetsz vele?

Az Online Demokrácia Activity egy neked szóló, két részből – egy online és egy face to face szakaszból – álló, többfordulós verseny, amiben ugyanazt kell tenni, amivel későbbi életedben is sikeres és elismert ember lehetsz:

TEDD O:DA MAGAD!

 

Online Demokrácia Activity

Az O:DA középiskolások játékos társadalomismereti versenye, melynek célja az állampolgári mentalitáskultúra és kompetenciák formálása, fejlesztése. A játék két modulból – egy online és egy face to face szakaszból – áll. Mindkét részében a demokráciákra jellemző állampolgári lét kérdéseit, nem egy esetben dilemmáit járjuk körül, és – bár különböző módon, de – mindkettőben fontos szerepet játszik az online világ, az online kommunikáció. Egyvalami azonban biztosan hiányzik belőle: a pártpolitizálás. A játék kapcsolódik ugyan a politikához, hiszen a politika nem más, mint a közösség ügyeivel való foglalkozás, a másik ember sorsával való törődés, tehát ebben az értelemben az O:DÁ-ban politizálunk, de nem pártpolitizálunk. Minden demokráciát elfogadó irányzat szimpatizánsait várjuk játékunkba, de nem kívánunk teret adni a pártpolitikai kampányoknak, politikai propagandának. Hisszük, hogy a véleménykülönbségeket érdemes megbeszélni, és hogy ebből eredhet olyan megoldás, amelyből mindenki nyertesen kerül ki. Hisszük és valljuk, hogy a demokráciának vannak közös értékei, a játékban is ezeket képviseljük, nem pedig azokat a dolgokat, amelyek elválasztanak egymástól.

 

Mi a különbség a verseny első és második modulja között?

A két modulból álló játékos vetélkedő első (online) részben 30 csapat versenyez egymással. Fókuszban a demokrácia hétköznapi, civil társadalmi kérdései állnak. Az online fordulóban a helyi társadalomban megoldott feladatok dokumentációval versenyeznek a résztvevők, míg a második modulba továbbjutók majd személyesen is találkoznak egy demokrácia táborban. A 30 csapatból álló mezőnyből 5 csapatot a verseny zsűrije, egyet pedig a verseny közönsége juttathat tovább a face to face szakaszba, a demokrácia táborba. A továbbjutó csapatok az első szakasz végén értékes nyereményeket is hazavihetnek.

 

Online modul

A négy fordulóból álló, online szakasz 2013. szeptember 30-án indul és december 6-án, a hivatalos díjátadó rendezvénnyel zárul. Az online játékban a kapcsolattartás fő eszköze az O:DA portál, és az Online Demokrácia Activity facebook profilja. A portálon minden csapatnak saját, jelszóval elérhető oldalt biztosítunk, ahol megismerheti a rá váró feladatokat, a zsűri értékelési szempontjait, és itt érheti el a feladatmegoldások beküldésére szolgáló űrlapokat is, valamint értesülhet arról, miként vélekedik a verseny zsűrije munkájáról. A feladatok megoldása során a csapatok összemérhetik szervezőkészségüket, kreativitásukat, elméleti tudásukat és szerezhetnek tapasztalatokat kisebb projektek szervezése és megvalósítása, valamint a tágabb közösségükkel, helyi társadalommal való együttműködés terén.

Mind a négy fordulóban több részfeladat vár a játékosokra, amiket a megadott határidőkig kell megoldaniuk.

Az online fordulók ütemezése a következő:

 

Feladat kiírás megjelenik

Beküldés határideje

Eredmény megjelenik

1. forduló

2013.09.30

2013.10.14

2013.10.21

2. forduló

2013.10.14

2013.10.28

2013.11.04

3. forduló

2013.10.28

2013.11.11

2013.11.18

4. forduló

2013.11.11

2013.11.25

2013.12.02

 

A feladatkiírás minden érdeklődő számára nyilvánosan elérhető (a kiírás időpontjától) a Feladatok menüpont alatt. A verseny Facebook profilján pedig – mint ahogyan már a kampány időszakában is tettük – az aktuális témához kapcsolódó hasznos, vagy épp szórakoztató posztokat teszünk közzé, és követjük a játék legfőbb eseményeit.

 

Face-to face modul

A legjobbak, az online forduló nyertes csapatai, 2014. márciusban Budapesten személyesen találkoznak a demokrácia táborban, ahol folytatódik a játékos vetélkedő, melynek során közösen keressük a további válaszokat a közösségi együttélés mindenkit érintő dilemmáira. A csapatok ebben a szakaszban megismerkednek majd a demokrácia másik dimenziójával, az országos politika világával is. Elvisszük őket olyan helyekre, ahol bepillanthatnak a nagypolitikai döntések kulisszái mögé, találkozhatnak a politikaformálás szereplőivel. A tapasztalatgyűjtéshez pedig „élő könyvtár” áll majd rendelkezésükre, ahonnan kisebbségi csoportokhoz tartozó embereket lehet „kikölcsönözni” és megkérdezni tőlük, hogy érzik magukat köztünk, a többségi társadalomban.

A verseny második szakaszának első három helyezettje Brüsszeli utazást nyer, ahol az unió fővárosának megismerése mellett személyes tapasztalatokat szerezhet az Európai Parlament működéséről és a magyar képviselők munkájáról is.

 

Miért és hogyan érdemes a versenyt nyomon követni?

A verseny eseményeiről való tájékozódást ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni állampolgári, közösségi szerepeink kérdéseiről. A verseny alatt az O:DA portál hírfolyamában és facebook profilunkon folyamatosan tudósítunk a legfontosabb eseményekről és a legsikeresebb feladatmegoldásokról.

Kérjük, szurkoljanak a versengő csapatoknak, ötleteikkel, szavazataikkal segítsék őket a sikerhez vezető úton!

  • Ajánljuk azoknak a diákoknak, akik már a 2013. szeptemberi O:DA1-ben is szerettek volna játszani, de ezúttal nem sikerült az első 30 regisztráló közé jutniuk. Ők hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek, felmérhetik tudásukat, és a februárban induló O:DA2-ben sokkal sikeresebbek lehetnek.
  • Ajánljuk azoknak a mentoroknak, akik szeretnék felkészíteni csapattagjaikat egy következő megmérettetésre.
  • Ajánljuk azoknak a pedagógusoknak, akik fontosnak tartják a fiatalok társadalmi szerepekre való felkészítését, és ötleteket szeretnének gyűjteni.
  • Ajánljuk a versengők iskoláiba járó diákoknak, hogy ötleteikkel segíteni tudjanak annak a csapatnak, amelyik szűkebb közösségüket képviseli.
  • Ajánljuk azoknak a kisebb-nagyobb közösségeknek, a helyi civileknek, akik kapcsolódnak a versengő csapatok valamelyikéhez, hiszen az ő segítségük nélkül egyes feladatokat nem lehet majd sikeresen megoldani.

 

Jó játékot, jó szurkolást kíván a játékszervező Barankovics István Alapítvány és az O:DA stáb!