Tájékoztatás az 1. forduló eredményei kapcsán

Az első forduló értékelése után a Kneresek és Knertészek mentorai óvást nyújtottak be, melyben az 1. forduló végeredményét kifogásolták.  A hozzánk beérkezett állásfoglalás olyan pontokat tartalmaz, amelyek megismerése mindenki számára fontos, ezért röviden tájékozatunk benneteket a legfontosabbakról.

A kifogás szerint több csapat nem vette figyelembe a feladatok beküldésére szolgáló űrlapon megadott (karakterszám, videó hossza) terjedelmi korlátokat. A mentorok sérelmezték, hogy a korlátok be nem tartása semmilyen következménnyel nem járt. A zsűri elnöke válaszában hangsúlyozta, a feladat kommunikációja nem volt egyértelmű, így az valóban adhatott okot félreértésekre. Ennek következtében a csapatok nagyobbik fele a megadott terjedelmi korlátokat orientáló jellegűnek tekintette, míg néhány csapat külön időt és energiát áldozott arra, hogy a terjedelmi korlátokhoz is igazodjon.  Ez egyenlőtlen helyzetet teremtett, ami semmiképpen nem volt célja a szervezőknek.

Az óvásnak azonban még ennek ellenére sem tudtunk helyt adni, mivel a feladathoz világos és egyértelmű értékelési szempontokat kapcsoltunk, amelyeket a feladat kiírásával egy időben nyilvánosságra is hoztuk. A beküldött feladatok értékelésekor a zsűri is ennek szellemében járt el.  Utólag ezek sorába új szempontot felvenni, visszamenőleg ezekért pontot levonni, vagy a terjedelmi korlátokat betartóknak plusz pontot adni nem lehetséges.  A feladatbeküldési űrlapon a terjedelmi korlátok orientáló jellegűek voltak, azt a célt szolgálták, hogy a zsűri számára a végeredmény könnyebben összehasonlítható legyen. A jövőben törekedni fogunk arra, hogy az ilyen kétértelműségeket – amennyire csak lehetséges – kiküszöböljük. Az értékelési szempontokat minden feladatkiírásánál megadjuk, ezeket a feladatmegoldásnál érdemes figyelembe venni, mert a zsűri azok szerint fog eljárni.  Benneteket pedig arra bíztatunk, hogy ha valami nem egyértelmű számotokra, inkább kérdezzétek meg az O:DA stábtól a bőven rendelkezésre álló kommunikációs csatornák valamelyikén.

Nem volt világos az óvást benyújtóknak a közösségi oldalak értékelési szempontja. A feladatkiírás az 1. fordulóban a keretek felállítására vonatkozott („hozzatok létre”, „küldjétek be a linkjét”). A kiírás nyitó és záró mondatával a feladatban rejlő további perspektívákat jeleztük. (Még további 3 alkalommal további plusz pontok kaphatók, ha rendszeresen frissítitek a létrehozott oldalakat.” )

Ha ti is hasonló problémákkal találkoztok, kérjük a csapatkapitányokat, hogy ezeket jelezzék nekünk!

Az őszi szünetre mindenkinek jó pihenést kívánunk!