2. forduló: A csapat O:DAteszi magát!

Az állampolgárok nem nézők. A demokráciának akkor van igazán értelme, ha nem csak a politikusok működtetik. A demokráciában az alkotmányos politikai jogok garantálják, hogy közünk van, közünk lehet a dolgok menetéhez, mindahhoz, ami körülöttünk történik és amit így formálni is tudunk. Ez azt is jelenti, hogy önkéntesen részt vállal(hat)unk a közösség számára fontos feladatok megoldásában. A részvételnek számos formája van.

Ebben a fordulóban hármat ajánlunk a figyelmetekbe:

  1. az önkéntességet,
  2. a választásokon való részvételt és
  3. a közösségi oldalak politikai célokra való használatát.

A második forduló első részében két feladat (1.A. és 1.B.) közül választhattok, míg a második részfeladat (2.) mindenkinek közös.


1.A.) Az önkéntesség a demokrácia minőségének is mérőeszköze

Az a közösség, amelyet szolidaritás jellemez, erős önkéntes aktivitást mutat a közügyek intézésében, a bajba jutott emberek és társadalmi csoportok iránti szolidaritás kifejezésében.
Tedd O:DA a benned rejlő érdeklődést és empátiát, hogy megismerd mások életét, problémáit, különben törődni sem tudsz velük!


1.B.) Kívül maradsz, vagy beleszólsz?

Lehet, hogy már nagykorú vagy, de ha még nem, bizonyosan hamarosan az leszel. A politikai nagykorúság azt jelenti, választójogot, azaz beleszólási lehetőséget kapsz a közösség ügyeinek intézésbe. Gondold át, hogy miért fontos a választójog egy ország számára és mi lenne akkor, ha senki nem menne el választani! Ha kívül maradsz, mások döntenek a fejed fölött. Ha beleszólsz, te is részt vehetsz a képviselők kiválasztásának folyamatában és áttételesen abban is, milyen döntések születnek a parlamentben.
Minden szavazat számít! A tiéd is!


2.) Közösségi oldalak használata

A web2 megjelenése átformálta életünket. Nemcsak azzal, hogy korábban elképzelhetetlen virtuális közösségeket hozott létre, hanem azzal is, hogy megkönnyítette a jó ötletek, a mindenki számára hasznos eszmék terjesztésének módját. Ma már nemcsak a TV és a sajtó, hanem bárki tud üzenni, véleményt nyilvánítani, értékítéletet alkotni, követőket toborozni. Éljetek ezzel a lehetősséggel, de ne feledjétek, önmagában egy „lájk”, vagy egy „ott leszek” nem old meg semmit! Ettől nem lesz kevesebb éhező gyerek, több munkahely, kiszámíthatóbb élet, de könnyebben egymásra találnak azok, akik hasonlóan gondolkodnak és a közös célokért valóban tenni is akarnak.

A második fordulóban tehát két beküldendő feladatlap közül választhattok:

1.A.) Önkéntesség, egy társadalmi ügy képviselete

vagy

1.B.) Kívül maradsz vagy beleszólsz? Első választó flashmob szervezése

(Nézzétek meg mindkét kiírást és döntsétek el, hogy a második fordulóban melyiket szeretnétek megcsinálni!)

A forduló beküldési határideje: 2013. október 28., 20:00 óra