4. forduló: Média és valóság

A média nélkül nehezen tudnánk elképzelni életünket. A világról való tudásunk döntő többsége nem személyes tapasztalatból származik, hanem közvetítő csatornákon érkezik hozzánk. A TV, a videók és honlapok modern eszközeik és manipulációs technikáik segítségével képesek elhitetni, hogy amit megmutatnak nekünk az a valóság, holott amit látunk az csak a valóság „médialátképe”.

És akkor még nem beszéltünk arról az esetről, amikor az információk forrása szándékosan hamis és félrevezető, amit aztán átvesz és felnagyít a média. Ki ne találkozott volna már hoaxokkal, városi legendákkal, amik közönséges és könnyen leleplezhető „kacsák”. A félrevezetés komplett formája a médiahack, amikor a félrevezető információ több hírforrásban egyszerre jelenik meg. Több médiahack született már oktató célzattal is. Ezeket a szerzők azért csinálták, hogy rádöbbentsenek minket arra, mennyire hiszékenyek és manipulálhatók vagyunk.

Ki ne szeretné elkerülni az átverést?
Ki szeret úgy gondolni magára, mint aki könnyen megvezethető?

A megoldás a médiatudatosság kialakítása.

A különböző dobozokat a címükre kattintva tudjátok ki-becsukni.
Kérünk Benneteket, hogy az eredményes feladatmegoldás érdekében mindent figyelmesen olvassatok el!

 

Elrejt Mi vár rátok az ebben fordulóban?

A média a jó ügyek szolgálatában (A feladatot korábban megkaptátok, de itt is megismételjük.)

  • Próbáljatok minél nagyobb publicitást elérni azon ügyek, személyek érdekében, akikkel eddig foglalkoztatok a korábbi fordulók során.
     
  • Kezdjétek az alapoktól: írjatok róla az iskolaújságban, de ha a megyei hírlap, a helyi TV, vagy egy országos napilap, esetleg a BBC is beszél rólatok, még jobb! Gyűjtsétek össze a megjelenéseket egy dokumentumba! (A megjelent és online is elérhető cikkekről készítsetek "print screen" képeket, illesszétek be egy dokumentumba a hozzájuk tartozó linkekkel együtt. Az offline megjelenéseket fotózzátok le és úgy illesszétek be a dokumentációba.) (Támogatott fájlformátumok: pdf, doc, docx. A maximum fájlméret 15MB)

A média, mint a manipuláció eszköze

  • Nézzétek meg a Hackni című filmet!
     
  • Írjatok egy esszét arról, milyen manipulációs technikákat alkalmaztak a rendezők, és milyen más megoldásokkal találkozhatunk napjainkban. Hozzatok minél több területről példát! Soroljátok fel, ti hogyan védekeztek ellenük? (Szöveges dokumentum: minimum 3000 - maximum 5000 karakter. Támogatott fájlformátumok: pdf, doc, docx, odf, rtf. A maximum fájlméret 2MB)
Elrejt A Hackni című film megtekintése
A versenyzők (csapatként belépve) a feladatlapon elérik a Hackni című filmet, ahol meg tudják tekinteni. Feladatuk a film megtekintése utána, egy esszé beküldése a médiamanipulációról.

A forduló beküldési határideje: 2013. december 2., 20:00 óra