Online Demokrácia Activity újratöltve

Játékos kreatív társadalomismereti verseny középiskolásoknak – O:DA 2.0!

Szeretnéd személyesen is megtapasztalni, hogyan működik a társadalom és TE mit tudsz tenni benne? Meg akarod tudni, mire vagy képes és mit nyerhetsz vele?

Hát TEDD O:DA MAGAD egy csapat tagjaként! JÓ JÁTÉK, JÓ BULI lesz! Ha ügyes leszel, jöhet az O:DA-BUDA TÁBOR, ha még ügyesebb, akkor pedig: JÓ UTAT BRÜSSZELBE!

Az Online Demokrácia Activity egy neked szóló, két részből – egy online és egy face to face szakaszból – álló többfordulós verseny, amiben ugyanazt kell tenned, amivel későbbi életedben is sikeres és elismert ember lehetsz:

TEDD O:DA MAGAD!

Hogy néz ki a verseny?

A középiskolásoknak meghirdetett versenyre – minimum 4, maximum 6 főből álló – csapatok jelentkezhetnek.

A játék két részből áll: az első rész teljes mértékben az interneten, az O:DA portálon keresztül zajlik. Az előzőleg regisztrált csapatok a pontos feladatkiírásokat az O:DA honlapján találják meg, és a szöveges, képi vagy videó formátumú megoldásaikat is az O:DA honlapjára küldik be.

A verseny második szakaszában, a demokrácia táborban, a legsikeresebb csapatok már személyesen is találkoznak. Míg az online szakaszban elsősorban a helyi társadalomban megoldott feladatok dokumentációival versenyeznek a résztvevők, addig a demokrácia táborban face to face játék lesz. Az Online forduló első 5 helyezettje értékes jutalmat kap és jut tovább, 1 csapatot pedig közönségszavazattal lehet bejuttatni a demokrácia táborba, ahol a verseny tovább folytatódik.

Online fordulók 

A 2014. január 31-től április 4-éig tartó online verseny három fordulóból áll, amelynek során különböző feladatokban mérhetitek össze tudásotokat, kreativitásotokat, szervezőképességeteket, ügyességeteket. Az egyes fordulókban a csapatok több olyan részfeladatot kapnak majd, amelyek megoldása során kreatív módon kell társadalmi kérdésekben állást foglalnotok, információkat keresnetek, értékelnetek, másokat mozgósítani saját ügyeitek érdekében. Emellett gyakorolnotok kell a modern kommunikációs technikákat, és meg kell ismernetek a hatékony vizuális üzenetek készítésének fortélyait is. A helyi társadalomban és médiában, valamint a közösségi fórumokon ismertséget és támogatókat kell szereznetek törekvéseikhez. Szükségetek lesz projektek tervezésére és menedzselésére, riporteri, szerkesztői készségekre és persze sok-sok kitartásra is.  

Face-to face forduló 

Az online versenyt követően Budapesten a legjobbak személyesen is találkozhatnak egy demokrácia táborban. Itt folytatódik a játékos verseny, amelynek során közösen keresünk választ a demokrácia mindenkit érintő, leghétköznapibb dilemmáira. Elviszünk majd Benneteket olyan helyekre, ahol bepillanthattok a nagypolitikai döntések kulisszái mögé. Az első három nyertes csapat számára pedig brüsszeli kirándulást szervezünk, ahol az EU magyar képviselőivel is találkozhattok majd.

Alapelvek a játékban

Ahhoz, hogy velünk játszhass, el kell fogadnod a versenyszabályzatunkat és a verseny alapelveit.
A játék kapcsolódik a politikához, hiszen a politika nem más, mint a közösség ügyeivel való foglalkozás, a másik ember sorsával való törődés. Mi politizálunk, de nem pártpolitizálunk. Minden demokráciát elfogadó párt, vagy irányzat szimpatizánsait várjuk játékunkba, de nem szeretnénk teret adni pártpolitikai kampányoknak, politikai propagandának. Hisszük és valljuk, hogy a demokráciának vannak közös értékei, ezeket képviseljük és nem azokat a dolgokat, amik elválasztanak minket egymástól.

Hisszük, hogy a véleménykülönbségeket érdemes megbeszélni, és hogy ebből eredhet olyan megoldás, amelyből mindenki nyertesen kerül ki.

Fontosnak tartjuk a vélemények különbözőségének tiszteletben tartását. A játék során nyilvánosságot biztosítunk minden olyan véleménynek, ami nem sérti mások emberi méltóságát, személyiségi jogait, nem diszkriminatív és összhangban van a demokratikus együttélés szabályaival. Természetesen előfordulhat, hogy az általunk képviselt elvek konfliktusba kerülnek akár egymással is. Ilyen tipikus helyzet a demokráciákban a szólásszabadság és a kisebbségek védelmének értékei közötti összeütközés. Ezt a dilemmát Amerikában úgy válaszolják meg, hogy fontosabb a szólásszabadság. Mi – a magyar joggyakorlatnak megfelelően – a kisebbségek védelmének biztosítunk elsőbbséget.

A megoldásokat, blogokat és kommenteket szükség esetén moderáljuk. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a moderátor döntse el, mely megnyilvánulások sértik a kulturált és demokratikus elveken nyugvó kommunikáció szabályait. Azonnal törlünk minden törvénybe ütköző szöveget, a durva személyeskedést, a gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulásokat, közízlést sértő kifejezéseket.

A játékszabályzat hivatalos leírását itt éred el.