„Always online” feladatok

„Az emberiséget három nagy csoport alkotja: a mozdíthatatlanok, a mozdíthatók és azok, akik mozdulnak.”
/Benjamin Franklin/

 

Jól jönne a feladatokért kapható pontok mellé pár plusz pont? A jó hírünk az, hogy a verseny ideje alatt folyamatosan van lehetőség ezek megszerzésére! Ki tudja, talán épp ezek a pontok módosítják majd a végeredményt és döntik el, mely csapatok jutnak tovább a demokrácia táborba…
 

„Ami nincs fenn a neten, az nem is létezik.”

(ismeretlen kortárs a „Z” generációból)
 

1. Tegyétek hát láthatóvá a világhálón az O:DA feladatmegoldásai kapcsán végzett munkátokat!

Mint ahogyan az O:DA1-ben, most is közösségi oldalakat kell létrehoznotok, amelyek segítségével tudathatjátok iskolatársaitokkal, a település lakóival, no meg a világgal, hogy kik vagytok, mit akartok, miért dolgozik a közösségetek. A későbbiek során a profilok létéért és számáért (1. FORDULÓ ÉRTÉKELÉSE) és tartalmáért (2. FORDULÓ ÉRTÉKELÉSE) plusz pontok szerezhetők. Emellett igyekezzetek minél több like-ot és ismerőst szerezni, mert a végén (3. FORDULÓ ÉRTÉKELÉSE) ezért is bónusz pont jár majd!

Mutassátok tehát meg magatokat és népszerűsítsétek a csapatot a közösségi médiában! Töltsétek fel anyagaitokat azokra a WEB 2-es helyekre, ahol szerintetek a legtöbben megismerhetnek benneteket! Fontos szempont, hogy a közösségi oldalról linkjeitek a verseny honlapjára mutassanak!

 • Hozzatok létre közösségi profilt csapatotok számára a Facebookon, ahol a játék során megoszthatjátok a csapat tevékenységét, beszámolhattok kalandjaitokról, segítséget kérhettek iskolátok, településetek tagjaitól, mindazoktól, akik nektek szurkolnak! 

 • Hozzatok létre csapatotok számára saját csatornát valamely videomegosztó (youtube,vimeo) oldalon, ahol a játék során közzéteszitek majd saját videóitokat.

 • Hozzátok létre a csapat saját blogját, ahol beszámoltok a csapattal történt eseményekről és reflektáltok azokra! Figyelem! Gyűjtsetek minél több követőt, hogy a 3. fordulóban plusz pontokat szerezhessetek.

 • Hozzatok létre a csapat számára valamely fényképmegosztó oldalon  saját profilt, ahová majd feltöltitek a játék során készült képeiteket! Itt elsősorban a képek ötletességét pontozzuk majd!

További teendők: 

Ha mindez megvan, a közösségi oldalakon létrehozott saját profilok linkjeit minden fordulóban küldjétek be a feladatmegoldásokkal együtt, hogy a zsűri értékelhesse azokat!

 

„Mégis.”

(Ismeretlen kortárs az X generációból)
 

2. Szerezzetek ismerősöket és támogatókat a helyi társadalomban!

Nem mindenki mozog még olyan sokat és otthonosan a digitális világban, mint az Y és a Z generáció. Gondoskodjatok róla, hogy ők is megismerjenek Titeket, akik tenni akartok a világban való pozitív változásokért.

Amint megkapjátok tőlünk saját O:DA-logós pólótokat, indulhat a Vándorpóló mozgalom is. Keressétek fel lakóhelyetek meghatározó embereit, köztiszteletben álló személyeket, hírességeket, vezetőket! Dedikáltassátok textilfilccel pólóitokat és készítsetek közös pólós képet velük az O:DA tablótokra, amit feltesztek a képmegosztó profilotokra! A képaláírásban írjátok meg nekünk azt is, kik ők, és miért épp őket választottátok!

Azt gondoljuk, egy ilyen találkozó kitűnő alkalom arra, hogy bekerüljetek a helyi médiába. Kérjetek támogatást tőlük a demokrácia eszméjének médiában való népszerűsítéséhez! A csapatok médiában való megjelenéséért és a vándorpóló mozgalom „trófeáiért” a harmadik fordulóban plusz pontok szerezhetők. Lehet, hogy épp ezek döntik el a végeredményt?

További teendők:

Az utolsó fordulóban küldjétek be a Vándorpólós képek linkjeit és a médiamegjelenéseket, hogy a zsűri plusz pontokat ítélhessen nektek!


Értékelési szempontok:

A közösségi médiában végzett munka

Értékelési szempontjai az első fordulóban:

 1. Mennyiségi szempontok (maximálisan adható pontszám: 8)

  • Facebook profil van-e? Igen 2 pont Nem 0 pont

  • Videómegosztó csatorna? Igen 2 pont Nem 0 pont

  • Fotómegosztó? Igen 2 pont Nem 0 pont

  • Blog? Igen 2 pont Nem 0 pont


Értékelési szempontjai a második fordulóban:

 1. Mennyiségi szempontok (maximálisan adható pontszám: 4)

  • Facebook profil van-e? Igen 1 pont Nem 0 pont

  • Videómegosztó csatorna? Igen 1 pont Nem 0 pont

  • Fotómegosztó? Igen 1 pont Nem 0 pont

  • Blog? Igen 1 pont Nem 0 pont

 2. Minőségi szempontok (maximálisan adható pontszám: 8)

  • Bejegyzés típusok (bármely közösségi oldalon):

   • Csapat életéről szóló posztok (iskolai környezet bemutatása, logó magyarázat, versenyzők bemutatása, versenyzők életével kapcsolatos események: 1 pont

   • Feladatmegoldásokhoz tartozó posztok / van-e poszt a feladatok témáihoz kapcsolódóan? 1 pont

   • O:DA követés: az O:DA FB profilról/egyéb O:DA helyekről átvett posztok vannak-e, illetve tükröződnek-e a verseny eseményei a saját profilokban? 1 pont

  • Saját tartalom – a feladatmegoldásokon kívül van-e saját feltöltött tartalom?

  • Van-e a posztokhoz kísérő szöveg? 1 pont

  • Saját válogatású zenék – kapcsolódó üzenetekkel? 1 pont

  • Saját tartalmak kapcsolódnak-e a demokráciához, közösségiséghez? 1 pont

  • A profil igényes, eredeti, saját munka eredménye? 1 pont

   • A profil képi világa

  • Szólnak-e a profil gondozói a közösséghez?

   • A lájkokon túl van-e teraktivitás / pl. válasz mások bejegyzéseire, lájk-ok megköszönése / 1 pont


Értékelési szempontok a harmadik fordulóban:

 • Ebben a fordulóban a facebook profilotokat lájkolók és a blogoldalatokat követők számát értékeljük. Az eredményeket a feladatbeküldések napján készített print-screen-ek alapján ellenőrizzük. A legjobb teljesítményt nyújtók maximálisan 10-10, azaz összesen 20 pontot kaphatnak. A pontszámítás a teljesítmények arányában történik.
 • A vándorpóló mozgalom kapcsán végzett munka értékelése:
  • A vándorpólón minden ismert/híres ember/helyi politikus stb. dedikálása a fotóval együtt 3 pontot ér, de a feladatért maximum 30 pont szerezhető. Figyelem! A kép alá írt szöveges indoklásnak nagy szerepe lehet a személyenkénti 3 pont odaítélésében!
  • A médiamegjelenésekért maximum 30 pont szerezhető, azonban a pontok száma a médium típusától és a hír hosszától is függ. Az alábbi táblázat a pontozás logikájáról és arányairól ad tájékoztatást.

O:DA-n belüli más FB profilok említései

1 pont

de a kategóriában szerezhető max. 2 pont

iskolai médiumok
(iskolaújság, iskolai honlap, iskolarádió)

3 pont

de a kategóriában szerezhető max. 6 pont

más szervezetek honlapja/ FB profilja

5 pont

de a kategóriában szerezhető max. 10 pont

rövid hír (2000 karakter alatt) a sajtóban

7 pont

de a kategóriában szerezhető max. 14 pont

tudósítás (2000 karakter felett) a sajtóban

9 pont

de a kategóriában szerezhető max. 18 pont

rövid hír a rádióban (1perc alatt)

10 pont

de a kategóriában szerezhető max. 20 pont

hosszabb műsor a rádióban (1 perc felett)

11 pont

de a kategóriában szerezhető max. 22 pont

rövid hír a TV-ben(1 perc alatt)

12 pont

de a kategóriában szerezhető max. 24 pont

tudósítás a TV-ben (1 perc felett)

15 pont

de a kategóriában szerezhető max. 30 pont

Javasoljuk, hogy a média-megjelenéseket minden lehetséges eszközzel, folyamatosan dokumentáljátok! (Pl.: nyomtatott médiumokról fotó, online médiumokról linkek, lementett tartalmak, stb.) Ezt a dokumentációt a verseny utolsó fordulójának feladataival együtt kell majd beküldenetek.