1. forduló: O:DAfigyelés, kiállás és szolidaritás

„Van egy hely, amelyet neked kell betöltened, és amelyet senki más nem tölthet be rajtad kívül;
valami, amit neked kell megtenned, amit senki más nem tehet meg.”
/Platón/


Ahogy mondani szokás „mindenki másképp egyforma”. Mégis, mintha ezt a szellemes mondást nem mindenki értené pontosan. Számos olyan csoport él a mai Magyarországon és a világon is, amelynek tagjai mások mint a többség, „kilógnak a sorból” és emiatt hátrányos helyzetbe kerülnek. Bármely társadalom lelkiismeretét leginkább az mutatja meg, hogyan bánik a kiszolgáltatott emberekkel. Egy demokráciában mindenkit meg kell illessen az egyenlő bánásmód, mindenkinek kijár az egyenlő méltóság. Sajnos a kiszolgáltatott csoportok tagjai közül sokan nemcsak hogy nem tapasztalnak szolidaritást, de gyakran még diszkriminálják is őket. Jól van ez így? Szerintünk bizonyosan nem.

De vajon mit tehetünk mi?

A különböző dobozokat a címükre kattintva tudjátok ki-becsukni.
Kérünk Benneteket, hogy az eredményes feladatmegoldás érdekében mindent figyelmesen olvassatok el!

A forduló beküldési határideje: 2014. február 20., éjfél

Elrejt Mi vár rátok az első fordulóban?

1. Keressetek a környezetetekben egy (származás, fogyatékosság, kor, nem, vallás stb. szempontjából) kisebbségi csoportot! Ismerjétek meg minél több szempontból helyzetüket, derítsétek fel a háttérben lévő okokat, azaz olvassatok róluk minél többet! Ha összegyűjtöttétek a szükséges információkat, váljon a csapat PR ügynökséggé, amely felvállalja a csoport érdekének képviseletét az online nyilvánosság előtt.
Az összegyűjtött információk alapján mutassátok be a csoport egy (valós, vagy képzeletbeli) tagját! Jellemezzétek az életét egy minimum 10 maximum 15 képkockából álló képregényben! Ha közel áll hozzátok az anime, vagy manga, megpróbálhatjátok azt is!

Segítő kérdések:

 • Milyen körülmények között él?
 • Minek örül? Mitől fél?
 • Milyen vágyai vannak?
 • Milyen tervei vannak/lehetnek az élete további szakaszában?
 • Vannak-e konfliktusai másokkal, ha igen miért?
 • Mit tehetünk mi

Ha nem tudjátok mitől képregény a képregény, segítséget találhattok a hasznos linkek között!

A képregény kockáiból készítsetek a PREZI-n egy bemutatót, a linkjét pedig küldjétek el nekünk! Tudtátok, hogy a Prezi az elmúlt idők legsikeresebb magyar informatikai innovációja, amit már több millióan használnak szerte a világon? Legyetek büszkék rá és tanuljátok meg használatát, ha még ezt nem tettétek volna.
 


2. Az internet lehetőséget teremt számunkra, hogy médiatartalmakat hozzunk létre, tegyünk közzé, osszunk meg és fogyasszunk, elősegítve ezzel az információk gyors áramlását, új kapcsolatok születését, a részvétel, az elkötelezettség és az önkifejezés teljes megvalósulását. Ugyanakkor egy új teret nyitott arra is, hogy online zaklatás (cyberbullying) áldozatává, diszkrimináció és uszítás címzettjévé, netalán tárgyává válhassanak a felhasználók. Miért ne léphetnénk fel ez ellen az új térben jelentkező régi típusú erőszak ellen közösen?

Miért ne küzdhetnénk online eszközökkel az online diszkrimináció, az uszítás és a gyűlölet ellen?

Korunk digitális népművészetének tipikus termékei a közösségi oldalakon és online felületeken megjelenő, sokszor mások lejáratására készülő, máskor csak üres humorú mémek. Miért ne lehetne ezeket is társadalmi szempontból hasznos célok szolgálatába, a gyűlöletbeszéd elleni fellépés céljaira használni? Mint azt a hasznos linkek mögött található anyagból megtudhatjátok, a mémek nem feltétlenül negatívak, nem mások lejáratására, kifigurázására szolgálnak. (A legutóbbi amerikai választási kampányban Barack Obamáról például kifejezetten pozitív mémeket gyártottak.) Persze a PR célok szolgálatában egy jó plakát, vagy egy videó is megteszi, ha nincs kéznél a mémeskút!

 • Készítsetek pár mém variációt, vagy plakátot/videót a gyűlöletbeszéd elleni tiltakozás jegyében kedvcsinálásként a többieknek! Jó példákat itt találhattok!

 • Legyetek nagyon kreatívak, mozgassátok meg iskolatársaitok fantáziáját! Vonjátok be őket is a No hate speech mozgalomba! Írjatok ki pályázatot iskolátokban és/vagy településetek középiskolásai számára! Mozgassatok meg minél több embert, hiszen ebben a témában nemcsak a minőség, de a mennyiség is számít!

 • Válogassátok ki a legjobb kampányanyagokat (plakát/mém/video), de ne feledjétek, a gyűlöletbeszéd ellen nem lehet gyűlöletet keltő tartalmakkal fellépni! Az ilyeneket azonnal törölni kell az oldalaitokról. Készítsetek belőlük virtuális galériát, amelyen mint egy tárlaton végigvezetitek a látogatókat! A galéria kezdő oldalára helyezzétek el a NoHate Speech Mozgalom és az O:DA logóját is. Töltsétek fel őket a csapat fotó/videomegosztóira, és a galéria linkjét küldjétek be! (A galériába minimum 5 – maximum 15 képet használjatok.)

 • Írjatok egy rövid beszámolót a pályázat lefolyásáról, amiben szerepelnek a legfontosabb adatok arról, hogy hány embert sikerült megmozgatnotok! (A dokumentum terjedelme szóközzel együtt minimum 2000 – maximum 3000 karakter legyen.)

 

3. Figyelem! Most indul a verseny a plusz pontokért. Ne feledkezzetek meg ezekről sem. A részletekért kattintsatok a FOLYAMATOS FELADATOK-ra. Ennek a fordulónak a végén értékeljük először közösségi oldalaitokat! Ha eddig még nem hoztátok létre őket, az értékes plusz pontok miatt ne feledkezzetek meg erről sem! A videomegosztó, facebook profil, képmegosztó és blog linkjeit várjuk a beküldendő feladatlapon!


Mit várunk tehát tőletek a megadott határidőig?

 • Egy prezi beküldött linkjét
 • Beszámolót a No hate speech kampányról és eredményeiről
 • Egy virtuális tárlatot, ami bemutatja munkátok eredményét
 • Közösségi oldalak linkjei

 

Nézzétek meg, mielőtt hozzáfogtok a feladatmegoldáshoz!