O:DA 3.0 - Online Demokrácia Activity

Játékos kreatív társadalomismereti verseny középiskolásoknak

Szeretnéd személyesen is megtapasztalni, hogyan működik a társadalom, és te mit tudsz tenni benne? Meg akarod tudni, mire vagy képes és mit nyerhetsz vele?


Hát TEDD O:DA MAGAD egy csapat tagjaként! JÓ JÁTÉK BULI lesz! Ha ügyes leszel, jöhet a személyes találkozó, ha még ügyesebb, akkor pedig: JÓ UTAT BRÜSSZELBE!
 

Az Online Demokrácia Activity egy neked szóló, két részből – egy online és egy face to face szakaszból – álló, többfordulós verseny, amiben ugyanazt kell tenned, amivel későbbi életedben is sikeres és elismert ember lehetsz:

TEDD O:DA MAGAD!

Hogy néz ki a verseny?

A középiskolásoknak meghirdetett versenyre – minimum 4, maximum 6 főből álló – csapatokkal jelentkezhettek. A játék két részből áll: az első rész teljes mértékben az interneten, az O:DA portálon keresztül zajlik. A pontos feladatkiírásokat az O:DA honlapján találjátok meg, és a szöveges, képi vagy videó formátumú megoldásaitokat is az O:DA honlapjára küldhetitek be.

A verseny második szakaszában a legjobb eredményt elérő csapatok egy face to face fordulóban személyesen is találkoznak egymással. Az online forduló első 5 helyezettje mellett 1 csapat közönségszavazattal juthat tovább és vehet részt az immár 3D-ben zajló versenyen.   
Míg az online szakaszban elsősorban a helyi társadalomban megoldott feladatok dokumentációival versenyezhettek, addig a verseny második szakaszában face to face játék lesz.

Online fordulók: A 2015. szeptember 21-től december 6-ig tartó online verseny három fordulóból áll, amelynek során különböző feladatokban mérhetitek össze tudásotokat, kreativitásotokat, szervezőképességeteket, ügyességeteket. Az egyes fordulókban több olyan részfeladatot kaptok majd, amelyek megoldása során kreatív módon kell társadalmi kérdésekben állást foglalnotok, információkat keresnetek, értékelnetek, másokat mozgósítanotok saját ügyeitek érdekében. Emellett gyakorolnotok kell a modern kommunikációs technikákat, és meg kell ismernetek a hatékony vizuális üzenetek készítésének fortélyait is. A helyi társadalomban és médiában, valamint a közösségi fórumokon ismertséget és támogatókat kell szereznetek törekvéseitekhez. Szükségetek lesz projektek tervezésére és menedzselésére, riporteri, szerkesztői készségekre, video készítésre, szövegírásra, ötletre, humorra és komolyságra, no és persze sok-sok kitartásra is.  

Face-to face forduló: Az online versenyt követően Budapesten a legjobbak személyesen is találkozhatnak egy egynapos demokrácia táborban. Itt folytatódik a játékos verseny, amelynek során közösen keresünk választ a demokrácia mindenkit érintő, leghétköznapibb dilemmáira. Az első három nyertes csapat számára pedig brüsszeli kirándulást szervezünk, ahol az EU magyar képviselőivel is találkozhattok majd.

Alapelvek a játékban

Ahhoz, hogy velünk játszhass, el kell fogadnod a versenyszabályzatunkat és a verseny alapelveit.
A játék kapcsolódik a politikához, hiszen a politika nem más, mint a közösség ügyeivel való foglalkozás, a másik ember sorsával való törődés. Mi politizálunk, de nem pártpolitizálunk. Minden demokráciát elfogadó párt, vagy irányzat szimpatizánsait várjuk játékunkba, de nem szeretnénk teret adni pártpolitikai kampányoknak, politikai propagandának. Hisszük és valljuk, hogy a demokráciának vannak közös értékei, ezeket képviseljük és nem azokat a dolgokat, amik elválasztanak minket egymástól.

Hisszük, hogy a véleménykülönbségeket érdemes megbeszélni, és hogy ebből eredhet olyan megoldás, amelyből mindenki nyertesen kerül ki.

Fontosnak tartjuk a vélemények különbözőségének tiszteletben tartását. A játék során nyilvánosságot biztosítunk minden olyan véleménynek, ami nem sérti mások emberi méltóságát, személyiségi jogait, nem diszkriminatív és összhangban van a demokratikus együttélés szabályaival. Természetesen előfordulhat, hogy az általunk képviselt elvek konfliktusba kerülnek akár egymással is. Ilyen tipikus helyzet a demokráciákban a szólásszabadság és a kisebbségek védelmének értékei közötti összeütközés. Ezt a dilemmát Amerikában úgy válaszolják meg, hogy fontosabb a szólásszabadság. Mi – a magyar joggyakorlatnak megfelelően – a kisebbségek védelmének biztosítunk elsőbbséget.

A megoldásokat, blogokat és kommenteket szükség esetén moderáljuk. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a moderátor döntse el, mely megnyilvánulások sértik a kulturált és demokratikus elveken nyugvó kommunikáció szabályait. Azonnal törlünk minden törvénybe ütköző szöveget, a durva személyeskedést, a gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulásokat, közízlést sértő kifejezéseket.

A játékszabályzat hivatalos leírását itt éred el.

Kell egy csapat!